Megelégelte a fideszes polgármester folytonos kirohanásait

Megosztás

A napirendi ponton túlmutató nagyon komoly csörte alakult ki a Szolnoki Sportcentrum újabb plusz forrásának megvitatása kapcsán. A sportcentrum ugyanis a nemrég elfogadott 673 millió forint helyett máris 812 millió forintot kért erre az évre. A vita végeztével Szalay Ferenc fideszes polgármester brüsszelezésbe, baloldalizásba forduló kirohanása miatt Füle István  indítványt tett. Azt kérte, vizsgálják meg, az szmsz lehetőséget ad-e arra, hogy a polgármester a napirendi pontok lezárásakor rendszeres kirohanásokat tehessen az ellenzék ellen, és lényegében nem a napirendi ponthoz kapcsolódóan brüsszelezve gyalázza a baloldalt, úgy, hogy nekik nincs lehetőségük reagálni.

Mindjárt az első napirendi pontok között alapos vitát hozott a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülése. A Szolnoki Sportcentrum vezetője ugyanis ismét többletforrásokat kért az önkormányzattól, elsírva bánatát, hogy például bár számos dolgozó rendkívül keveset keres, mégis, kötelezően emelni kellett fizetésüket a jogszabályi előírások szerint.

Az igazgató kiemelte, hogy hiába is a 812 millió, emellé még 1 milliárd 200 millió forint saját bevételt kell produkálniuk. Ráadásul 450 milliós tao-forrást kell összekalapozniuk, hogy a működésük rendben legyen. Ehhez azonban önerőt kell biztosítaniuk. 

Hangsúlyozta, ha az önkormányzati támogatás csökken, akkor a feladatrendszernek is csökkennie kell, ez pedig az 1400 sportoló kárára történne. 

Ekkor elhangzott, hogy nem tudják megrendezni a szokásos és nagy múltú majálist a Tiszaligetben, mert az 7 millió forintba kerülne, a bevételek pedig bizonytalanok lennének.

Füle István, a Szolnoki Többség frakcióvezetője azzal húzta ki a gyufát Szalay Ferencnél ezen napirend kapcsán, hogy szóvá tette azt a fideszes gyakorlatot, hogy létrehoznak egy létesítményt, majd azt nem tudják működtetni. Megemlítette, hogy a sportcentrumnak azzal kell szembesülnie, hogy a MÁV strandot is finanszíroznia kell, és ez láthatóan nem igazán megy neki.

Füle István megelégelte a polgármester gyalákodását és visszaszólt neki

Szerinte az pedig teljesen elfogadhatatlan, hogy a majálist nem tartják meg, hiszen ez több mint 100 éves hagyomány. Szerinte a 7 milliót elő lehetne teremteni az általános tartalékból.

Fideszes részről Rusvai Károly azt javasolta, hogy a szakszervezetek is odatehetnék magukat a majális támogatásához, ha már munkás ünnepről van szó.

Elhangzott az is ellenzéki oldalról, hogy a majális fontos, az augusztus 20-i tűzijátékot kellene megszüntetni, mert az úgyis megosztja a lakosságot, hogy kell-e, ráadásul környezet- és állatvédelmi szempontból is aggályokat vet fel.

A sportcentrum vezetője szerint a majális immár családi program, azt 14 éve vették át az MSZOSZ-től. Mivel egynapos rendezvényről van szó, nagy a kockázata, hogy veszteséges lehet, ezért vették ki a programokból.

Szalay Ferenc ezt követően lezárta a vitát. Ám néhány gondolatot el kívánt még mondani, ami aztán kiváltotta a szópárbajt közte és Füle István között.

Szalay ugyanis belekezdett a szokásos gyalázkodásába. Szerinte az ellenzék csak rombolni képes, építeni nem tud. Agyrémnek nevezte a napirend kapcsán elhangzott ellenzéki felvetéseket.

Az ellenzéket kommunista, oszd meg és uralkodj módszerek alkalmazásával vádolta.

Berényi Gábornak, a Jobbik-Konzervatívok tagjától megkérdezte, hogy miért ott ül, és miért nem a Fidesz soraiban? Hogy kerülhet egy konzervatív gondolkodású ember a baloldalhoz? – tette fel felháborodva a kérdést, agyrémnek minősítve ezt a dolgot.

És akkor jött a szokásos kirohanás, aminek már semmi köze nincs a napirendi pontokhoz. Szerinte ugyanis a baloldali európai parlamenti képviselők elárulják saját hazájukat és azért dolgoznak, hogy hazánk ne kapja meg az uniós támogatásokat. Úgy vélte, az egész probléma onnan ered, hogy háború van, elhibázott uniós szankciók vannak. Ezért megtakarításokat kellett hozni mindenhol.

A problémát Szalay Ferenc fideszes polgármester szerint nem a demokrácia hazai lerombolásának következményeként meghozott uniós eljárás és ezzel kapcsolatos forrásvesztés okozza, hanem a baloldal általa vélt aknamunkája. 

Ezt megelégelve ekkor kért ügyrendi hozzászólást Füle István, Kérte, vizsgálják meg, hogy az szmsz lehetőséget ad-e a polgármesternek arra, hogy ezeket a kirohanásokat a napirendi pontok után rendszeresen megtarthassa, hiszen a vitát maga a Szalay szokta lezárni, közben pedig ezután rendszeresen kioktatja az ellenzéket, valótlanságokat állítva. Ráadásul ezekre az ellenzék már nem tud reagálni. 

Szalay tovább folytatta, azt kérte, hogy a baloldal fejezze be a hangulatkeltést, amit évek óta folytat. Majd megveregette a saját vállát, hogy a Fidesz milyen fejlesztéseket hozott a városba az elmúlt években. 

A címzetes főjegyző pedig faarccal közölte, hogy a polgármester az szmsz szerint csak a napirendi pontokhoz szól hozzá, így aztán nincs itt semmi látnivaló.

A rendezvények kapcsán Szalay bejelentette, hogy az augusztus 20-i a leglátogatottabb, így az mindenképpen marad. Ugyanakkor a családi majálist is megtartják, mégpedig a helyi Fidesz ma egyik legkedvesebb helyén, az Ormos Imre parkban. A szervezésében pedig csupa olyan szervezetek közreműködnek, amelyek fideszesek irányításúak. Ezzel lényegében fideszes rendezvénnyé silányították le a városi családi majálist.

A vita végén természetesen elfogadták a sportcentrum magasabb támogatási igényét.

Kapcsolódó cikkek